Contact:

Gasfles vullen of ruilen

Home Gassen Gasfles vullen of ruilen

Gasflessen in Nederland

Tijdens uw vakantie speelt gas een belangrijke rol. U heeft het niet alleen nodig om op te koken, maar wellicht ook om uw camper of caravan te verwarmen. Of voor uw koelkast en verlichting. In principe heeft u twee mogelijkheden met een lege gasfles: u laat hem vullen of u ruilt de lege gasfles in voor een volle. Hieronder bespreken we beide mogelijkheden. Let op: statiegeldflessen mogen niet door ons worden gevuld.

 

In Nederland zijn de volgende soorten gasflessen voor recreatiegebruik in omloop:

 

  • Campingaz flessen, dit zijn de kleine blauwe flessen. Hofmeijer Gas en Lastechniek heeft de R 901 (0,4 liter vulling), R 904 (1,8 liter) en R 907 (2,75 liter) en daarnaast de niet navulbare kleine gascartouches.
  • Stalen gasflessen, verdeeld in groene en grijze flessen. Voor deze flessen bestaan verschillende statiegeldregelingen. Dit zijn de goedkoopste gasflessen.
  • Kunststof flessen: de BP light gasfles. Voor deze flessen geldt een vaste statiegeldregeling. De gasprijs wordt door BP bepaald.
  • Lichtgewicht kunststof fles en stalen flessen van Antargaz; tussen de 8 en 46,5 kilo. Antargaz nam in 2011 de activiteiten van Shell Gas Benelux over.

Gasflessen vullen of ruilen in het buitenland

 

In sommige landen worden andere flessen met gas gebruikt dan in Nederland. Hierdoor kan het lastig zijn om een Nederlandse gasfles in het buitenland te laten vullen. Neem ook geen buitenlandse gasflessen mee naar Nederland. Deze flessen hebben hier geen waarde en mogen vaak niet gevuld worden.

 

Laat de gasfles vullen door een erkende leverancier

 

Ruil of laat uw gasflessen vullen bij een erkende leverancier of een erkend gasvulstation. Voor het vullen of ruilen van gasflessen kunt u bij ons terecht. Vul de gasfles nooit zelf en laat de flessen niet vullen met autogas bij een LPG station. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Als een fles met gas te ver gevuld wordt, bestaat het gevaar dat de fles te warm wordt, bijvoorbeeld in de brandende zon. Ook bestaat het gevaar dat hij bol gaat staan en kan ontploffen.

 

Gasfles ruilen of kopen bij Hofmeijer Gas & Lastechniek

 

Bij Hofmeijer Gas & Lastechniek worden lege gasflessen geruild tegen een volle. De ingeleverde gasfles moet wel voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen verschillen per merk en type fles. Vraag onze medewerkers naar de voorwaarden. Een blauwe Campingaz fles wordt bijvoorbeeld altijd geruild tegen een goedgekeurd exemplaar, ongeacht de leeftijd van de ingeruilde fles. De kosten hiervoor zijn verrekend in de gasprijs. Ook de BP Gas Light, de flessen van Antargaz en de grijze stalen fles kunnen worden geruild ongeacht de leeftijd van de fles.

 

Een groene propaanfles is 10 jaar goedgekeurd. Het ingangsjaar staat in de kraag van de fles. Staat hier bijvoorbeeld 03, dan is de fles gekeurd tot 2013. Alleen goedgekeurde flessen mogen worden geruild. U krijgt in principe altijd een gasfles met hetzelfde keurjaar terug. Krijgt u toch een oudere fles terug, dan worden de keurjaren aan u terugbetaald. Krijgt u een jongere fles terug, dan moet u keurjaren bijbetalen.

 

Is uw fles niet langer goedgekeurd?

 

Als uw fles niet langer goedgekeurd is, dan kunt u of keurjaren bijkopen of een nieuwe fles aanschaffen die tien jaar gekeurd is. Verlopen flessen zijn niets meer waard. U kunt deze kosteloos bij ons achterlaten. Hofmeijer Gas & Lastechniek zorgt dan voor een correcte afvoer (let op: gemeentes en oudijzer-handelaren accepteren de flessen niet).

Overzicht propaanflessen